Catalunya

Mor Neus Català, històrica lluitadora comunista

By 14 abril 2019 No Comments

Avui, 13 d’abril del 2019, hem rebut la trista notícia de la defunció de la històrica militant comunista Neus Català, darrera supervivent catalana dels camps de concentració nazis.

Neus Català és una font de inspiració pel conjunt del poble treballador. Fidel a les seves conviccions des del principi fins al final, Català es va negar sempre a deixar de lluitar pels drets de la classe treballadora.

Després de tota una vida de lluita comunista, Neus Català encara treballava als seus 103 anys per col·laborar amb l’Amical de Ravensbrück, decidida a recordar la barbàrie del feixisme i els seus horrors per aconseguir que mai més es tornin a repetir.

Però la seva travessia venia de lluny. De ben jove, al 1939, Neus Català era ja una exemplar militant de la Joventut Socialista Unificada (JSU) i va haver de fugir de Catalunya acompanyant a més d’un centenars de nens que estava ajudant a cuidar a un orfenat del Maresme.

A França, va continuar la seva feina incansable, integrant-se en la resistència contra el nazisme i deportada a Alemanya per això mateix, on passaria molt de temps al camp de concentració de Ravensbrück.

Ni el fred, ni la gana, ni les reixes de Ravensbrück van poder tòrcer la seva voluntat. Allà, obligada a fabricar munició per les tropes nazifeixistes, es dedicava a inutilitzar tantes bales com podia.
Un cop vençut el nazifeixisme, Neus Català va tornar a França on va continuar amb la seva militància comunista, participant en la lluita antifranquista.

Per a nosaltres, els i les comunistes que seguim avui la lluita contra el sistema capitalista, la tenacitat de dones com Neus Català són una guia i una font de inspiració.

De part de la direcció del Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, rebi el nostre condol i una forta abraçada la família de la Neus.

Prometem lluitar per construir aquell món que ella sempre va somiar.

Comitè Nacional del Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC)